Kom meer over ons te weten
Over ons
“Samen stappen verder”
Onderdeel van een groter geheel
Kindcentrum Oranje-Nassau maakt deel uit van de Protestants Christelijke Organisatie voor Opvang & Onderwijs. Deze stichting omvat 13 kindcentra in de gemeenten Nijkerk, Barneveld en Woudenberg. Doordat we in een stichting samenwerken hebben we een stevige organisatie achter ons staan. Zo kunnen we qua kennis en de laatste ontwikkelingen steeds putten uit de PCO-academie en vindt regelmatig overleg plaats op diverse niveaus. Door het stichtingsbureau worden de locaties goed ondersteund zodat wij ons maximaal kunnen bezighouden met de ontwikkeling van uw kind.
Samen stappen verder dus!
Waarom een kindcentrum?
In een kindcentrum zijn onderwijs en opvang geïntegreerd. De ‘versnippering’ tussen de functies en aanpak van basisonderwijs, kinderopvang, peuterspeelzaal en BSO wordt daarmee opgeheven. Op één locatie wordt één (doorgaande) leerlijn ingezet.
Daarmee bieden wij bij Kindcentrum Oranje-Nassau een integrale pedagogische ondersteuning in de ontwikkeling van kinderen van 0 tot 13 jaar. Dat is de grote meerwaarde voor het kind, en voor de ouders. Die ondersteuning is gericht op Ontmoeten, Ontdekken en Ontwikkelen. Schools en buitenschools leren worden bewust en nadrukkelijk met elkaar in samenhang gebracht vanuit één heldere visie op de ontwikkeling van kinderen.
Het kan zijn dat een kind bij de start in groep 1 achterstand(en) heeft op sociaal-emotioneel, taaltechnisch, motorisch en/of cognitief gebied. Als de aanpak van die achterstanden dan pas begint, kan het kind daar de hele basisschoolperiode ‘last’ van houden. Een doorgaande leerlijn in de vorm van goede voorschoolse voorzieningen die doorlopen in groep 1 en 2 kan dan zorgen voor een betere ‘startpositie’ voor groep 3. Eén lijn in opvang en onderwijs biedt de nodige ondersteuning voor kinderen met extra zorg-behoefte.
De voordelen nog even op een rijtje:
- Halen en brengen eenvoudiger met alles op één plek
- Een goede band van kinderen met vaste professionals
- Het overblijven is goed geregeld
- Professionals met verschillende deskundigheden werken samen
- Een veilige en vertrouwde omgeving voor kinderen
- Aandacht voor een brede ontwikkeling van kinderen
- Soepele overgangen tussen onderwijs en opvang
Ontmoeten, ontdekken en ontwikkelen.
Kindcentrum Oranje Nassau
Wij realiseren ons maar al te goed dat u ons het meest dierbare toevertrouwt wat u heeft: uw kind. Daarom is het belangrijk dat we met elkaar in gesprek blijven en dat er wederzijds vertrouwen is in het belang van het kind.
Als wij in elkaars verlengde kunnen werken, zal uw kind zich optimaal kunnen ontwikkelen en zich gesteund voelen door de didactische kwaliteiten van het team. Onze locatie is te vergelijken met een hand die het kind helpt en vasthoudt als dat nodig is, maar ook één die je op tijd loslaat als je het zelf aankan. Samen met de helpende handen van de ouders zorgen wij ervoor dat uw kind zich in geborgenheid optimaal kan ontplooien op ons kindcentrum. Medewerkers putten kracht uit de uitgestrekte hand van God die ons aanspoort anderen te helpen met alle talenten die wij rijk zijn.
In de hal van ons kindcentrum hangt een metafoor in de vorm van een kunstwerk. Dit kunstwerk ‘Loslaten en Vasthouden’ is ontworpen en gemaakt door Jan Carel Koster en hij schreef hier het volgende over:
Gezamenlijk zullen we de kinderen moeten leren hoe de juiste weg te bewandelen (beklimmen). Een plek waar de juiste normen en waarden en zorg worden geboden.
Onze christelijke identiteit
Voor ons geloof is de Bijbel onze inspiratiebron. We openen en sluiten de dag met gebed. Er worden Bijbelverhalen verteld en daarbij passende christelijke liederen gezongen. We besteden ook veel aandacht aan de christelijke feestdagen en de voorbereiding daarop. De vieringen vormen vaste onderdelen van onze jaarplanning. Het onderwijs maakt hierbij gebruik van de methode Trefwoord. Hier worden allerlei levensvragen behandeld, zoals ‘wat is eerlijk’, ‘wat heeft zin’, ‘waar is mijn overleden opa’, ‘waarom heeft niet iedereen genoeg te eten’, ‘waarom pesten mensen elkaar’? Het zijn levensvragen van alle tijden waarop verhalen uit verschillende tradities in de loop der eeuwen ook een antwoord zochten. Deze en ook eigentijdse bronnen kunnen kinderen inspireren, aan het denken zetten om daar vervolgens met elkaar in de groep op te reflecteren. Ze dagen elkaar uit om keuzes te maken voor hun handelen.
Op www.trefwoord.nl vindt u meer informatie.
Ieder mens is uniek en waardevol
Wij staan open voor kinderen met een andere of niet-religieuze achtergrond. Dit maakt ons juist tot een boeiende gemeenschap waarin we elkaar ontmoeten met respect voor elkaars meningen en overtuigingen. Omdat geloofsbeleving van ouders, kinderen en leerkrachten verschillen, blijven wij hierover met elkaar in gesprek. Zo willen wij zorgen voor een open dialoog waarin wij steeds op zoek gaan naar overeenkomsten in plaats van verschillen. Het is belangrijk om helder te zijn over je eigen geloof en de identiteit van de locatie, wetende dat onze identiteit altijd in beweging is.
Onze pedagogische identiteit
Gelijkwaardigheid en veiligheid
We willen onze kinderen een gevoel van gelijkwaardigheid geven en respect voor de ander bijbrengen. Samen werken we aan een veilige leeromgeving. Pas als een kind zich veilig en geborgen voelt, is voldaan aan de basisvoorwaarde om goed te kunnen ontwikkelen. Zo werken we aan de zelfstandigheid, weerbaarheid en zelfredzaamheid van het kind. Op deze wijze krijgt een kind zelfvertrouwen en zal het zich in een stimulerende omgeving goed kunnen ontwikkelen. Op onze locatie wordt hier structureel aandacht aan gegeven, waarbij de methode ‘Vreedzaam’ in het onderwijs wordt gebruikt.
Ons gebouw
Het karakteristieke gebouw van onze locatie dateert uit 1953. Achter onze locatie staan twee aanbouwen uit 1997 en 2008 en is er een groot schoolplein aanwezig. In 2012 is opnieuw een uitbreiding met vier lokalen tot stand gekomen. In 2018 is de totale locatie gerenoveerd en goed geoutilleerd voor modern onderwijs met leerpleinen en een techniek lokaal. Naast de extra leslokalen zijn nu de peuteropvang en de BSO in de locatie ondergebracht. Tevens beschikt de locatie over een eigen grote gymzaal.
Team
Wij tonen vanuit een open houding interesse en respect voor de kinderen en elkaar en zijn in staat een veilige en stimulerende omgeving in te richten. Daarbij houden we rekening met de ontwikkelingsmogelijkheden van uw kind en stimuleren ontdekkend leren en eigen verantwoordelijkheden. We durven initiatief te nemen, hebben een positieve instelling en houden onze deskundigheid op peil door scholing te volgen.
Naast de directeur, de pedagogisch medewerkers van de opvang en de groepsleerkrachten werkt ons kindcentrum met een teamleider onderwijs en een teamcoördinator opvang en twee intern begeleiders (onder- en bovenbouw).
De directeur, de teamleider onderwijs en de intern begeleiders vormen samen de dagelijkse leiding van ons kindcentrum. Omdat we een middelgrote organisatie zijn hebben we veel specialisten in huis, waaronder een ICT-specialist, SOL (schoolopleider), specialist meerbegaafdheid, taalspecialist, rekenspecialist en een NT2-specialist. Daarnaast maken ook een aantal onderwijsassistenten, een administratief medewerker en een conciërge deel uit van ons team.
Veilig en vreedzaam
Onze kinderen moeten zich bij ons veilig en geborgen voelen en dus ‘lekker in hun vel zitten’! In de groepen zorgen de medewerkers ervoor dat er een prettige werksfeer (pedagogisch klimaat) is. De sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen volgen wij met de veiligheidsthermometer. Zo krijgen we een beeld van de ontwikkeling van uw kind maar ook van de groep. Aan de hand van de resultaten stelt de leerkracht drie maal per jaar een groepsplan op. Ter bevordering van de sociale ontwikkeling passen we in onze lessen coöperatieve werkvormen toe.
Om structureel aandacht te geven aan de sociaal-emotionele ontwikkeling wordt gewerkt met het programma ‘Vreedzaam’. Dit is een compleet programma voor basisonderwijs gericht op sociale competentie en democratisch burgerschap. Het beschouwt de klas en de school als een leefgemeenschap, waarin kinderen zich gehoord en gezien voelen, een stem krijgen, en waarin kinderen leren om samen beslissingen te nemen en conflicten op te lossen. Kinderen voelen zich verantwoordelijk voor elkaar en voor de gemeenschap, en staan open voor de verschillen tussen mensen.
Extra zorg of uitdaging
Met verreweg de meeste kinderen op kindcentrum Oranje Nassau gaat het goed. Het leren en de persoonlijke ontwikkeling verlopen voorspoedig, kortom geen zorgen dus. Toch kan het ook voorkomen dat dit minder soepel gaat en een kind extra ondersteuning of juist extra uitdaging nodig heeft om tot een adequate ontwikkeling te komen. Op basis van onze deskundigheid weten we wanneer het nodig is om aanvullende expertise in te zetten. Deze expertise kan intern beschikbaar zijn, maar ook geleverd worden door een van onze samenwerkingspartners. Ouders zijn onmisbare partners in dit proces.
Als het kind meer uitdaging aankan
Voor meer- en hoogbegaafde kinderen bieden we extra uitdaging (zogenoemd Levelwerk) aan waarvoor een medewerker speciaal is opgeleid. De kinderen die hiervoor in aanmerking komen werken aan verdiepende en verbredende leerstof bij allerlei vakgebieden.
De materialen voor taal en rekenen zijn vaak verdiepend, dat wil zeggen dat er dieper op de leerstof wordt ingegaan en de opdrachten aanzienlijk moeilijker zijn dan in de methode die we in de groep gebruiken, zonder dat er al vooruitgelopen wordt op de leerstof. Er zijn ook materialen die verbredend zijn, dat wil zeggen dat deze materialen de kinderen meer kennis aanreiken die doorgaans niet in de groep wordt aangeboden. Hierbij kunt u denken aan het leren van Spaans. Daarnaast zit er materiaal in de Levelwerkbox dat kinderen stimuleert tot creativiteit.
Ouders
U wilt, net als wij, het beste voor uw kind en daarom is het prettig wanneer het contact tussen u als ouders en ons kindcentrum zo goed mogelijk verloopt. We organiseren daarom diverse contactmomenten tussen ouders en locatie en tussen ouders en leerkrachten, maar we zijn altijd bereid om tussen geplande momenten te overleggen over de ontwikkeling van uw kind.
Betrokken ouders maken het verschil
Ouders kunnen op vele manieren betrokken zijn bij ons kindcentrum. Door hulp bij de hoofdluiscontrole, sportactiviteiten, hand- en spandiensten, de activiteitencommissie (AC) of de Medezeggenschapsraad (MR).
Hoe een kind zich ‘gemiddeld’ ontwikkelt en hoe wij daar op aansluiten is terug te vinden in onze ’ontwikkellijn’.
Bekijk voor uitgebreide informatie ook onze informatiegids.
Ons kindcentrum maakt deel uit van de Protestants Christelijke Organisatie voor Opvang & Onderwijs. Deze stichting omvat 12 Kindcentra in de gemeenten Nijkerk, Barneveld en Woudenberg.
www.stichting-pcogv.nl
www.kindcentrum-hetanker.nl
www.kindcentrum-dehoeksteen.nl
www.kindcentrum-defontein.nl
www.kindcentrum-vandenbergh.nl
www.kindcentrum-desprengbarneveld.nl
www.kindcentrum-desprenghoevelaken.nl
www.kindcentrum-koninginjuliana.nl
www.kindcentrum-oranjenassau.nl
www.kindcentrum-dekoningslinde.nl
www.kindcentrum-holk.nl
www.kindcentrum-prinswillemalexander.nl
www.kindcentrum-debranding.nl
Wat er gebeurt bij ons!

Ook via Facebook houden we u op de hoogte van ontwikkelingen binnen het kindcentrum. Hier vindt u actuele nieuwsberichten en diverse mededelingen.

Kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten van de kinderopvang. Een deel van de kosten van kinderopvang wordt vergoed. Zo maakt de overheid het voor ouders financieel mogelijk om werk en zorg te combineren. Voorwaarden kinderopvangtoeslag Je ontvangt alleen kinderopvangtoeslag als je […]

Via de nieuwsbrief houden we u op de hoogte van ontwikkelingen binnen het kindcentrum. In deze nieuwsbrief vindt u actuele nieuwsberichten, de agenda voor de komende maand en diverse mededelingen.